Leuk dat je geïnteresseerd bent in Lyceum Ypenburg. Wij leren jou graag kennen!

 

Aanmelden

 

In deze video vertellen Flint van de Gronden (rector) en Michelle Stouten (afdelingsleider 1-3 atheneum en gymnasium) over ons online kennismakingsplatform. Hier vind je alle informatie en video's over onze school bij elkaar. Klik op de onderstaande link om bij ons kennismakingsplatform te komen:

 

Kennismakingsplatform groep 8

 


Een spannende nieuwe stap

Daar sta je dan op de drempel van de middelbare school, een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is niet zo gemakkelijk, want waar kies je nu precies voor? Natuurlijk willen jij en jouw ouders dat jij voor een school kiest waar je met plezier naartoe gaat. Waar jij je veilig voelt en de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen op een manier die bij jou past.

Bij Lyceum Ypenburg hebben we aandacht en respect voor elkaar, waardoor er een positieve en open sfeer heerst. Docenten geven op een aansprekende en gevarieerde manier les, zodat jij nieuwsgierig en gemotiveerd blijft. Je werkt bij ons met boeken en je eigen laptop. Tijdens informatica leer je hoe je daarmee kan werken en krijg je les in mediawijsheid. Onze taak is om jou zo goed mogelijk te begeleiden, zodat jij aan het einde van jouw schooltijd weet wie je bent en wat je kan. Zo hebben alle brugklassers dramales waar ze aan de slag gaan met presentatievaardigheden en het verder ontwikkelen van de fantasie. Zo ben jij goed voorbereid op de plek die jij straks inneemt in een wereld die voortdurend in beweging is. 

Meer informatie: mavo, havo, atheneum, gymnasium
Bekijk hier: brochure (2023 - 2024)
Bekijk hier: de informatie over de Open Dag/informatiedagen

Belangrijke data​

 • Aanmelden:
  • zaterdag 11 februari 2023 van 10:00-13:00 uur
  • maandag 20 februari 2023 van 17:00-20:00 uur
  • donderdag 23 februari 2023 van 17:00-20:00 uur

Het beste uit jezelf halen

Op Lyceum Ypenburg krijg je de ruimte om al jouw talenten te ontwikkelen. Hou je van sport, theater, zingen of muziek maken? Dan zijn onze talentgroepen iets voor jou! Vanaf de brugklas kan je meedoen aan de jaarlijkse musical. Ben jij iemand die graag wat extra’s leert? Lyceum Ypenburg heeft een debatteam en biedt extra talenprogramma’s aan.

Naast de talentgroepen zijn er voor alle leerlingen extra naschoolse sportactiviteiten zoals: dance, basketbal, flag football, handboogschieten, freerunning, bootcamp, zaalvoetbal en diverse denksporten.

De internationaliseringsprogramma’s zorgen ervoor dat je na school jouw vleugels wereldwijd kan uitslaan.

Ben jij extra leergierig? Dan zal jij je helemaal thuis voelen op ons gymnasium: dé opleiding voor leerlingen die op intellectueel gebied alles uit hun middelbare schooltijd willen halen.

Meer informatie: talentontwikkeling
 

Brugklassen

Lyceum Ypenburg heeft homogene brugklassen: vwo, havo, mavo. Speciaal voor leerlingen bij wie in groep 8 niet helemaal duidelijk is welk niveau ze aankunnen, zijn de dakpanklassen mavo/havo en havo/atheneum. In deze dakpanklassen wordt lesgegeven op het hoogste niveau. Aan het einde van het eerste leerjaar gaat de leerling naar het niveau dat het beste past.

Leerlingen die worden toegelaten tot onze brugklas, moeten minimaal mavo-advies hebben. Leerlingen met een goed mavodiploma stimuleren we verder te gaan op de havo. Goed gemotiveerde havoleerlingen stimuleren we om door te gaan naar het vwo.

Alle brugklasleerlingen met een vwo-advies starten in de brugklas met het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV) waarin o.a. Latijn, Grieks, de klassieke culturen, filosofie en mythologie centraal staan. Na deze uitgebreide kennismaking met het gymnasium kies je aan het einde van de brugklas of voor de atheneum-route (zonder Latijn en Grieks) of voor gymnasium-route (mét Latijn en Grieks). 

Daarnaast volgen de leerlingen een half jaar lang de modules B-LIFE en STEAM. In de module 'B-LIFE' krijgen leerlingen les over verschillende thema's die over het echte leven gaan: burgerschap, levensbeschouwing, internationalisering, filosofie en ethiek (maken het acroniem B-LIFE). Er wordt met elkaar gewerkt aan en nagedacht over actuele kwesties en opvattingen uit de oudheid, over dilemma's en diversiteit. 

In de module 'STEAM' werken leerlingen op het snijvlak van verschillende wetenschappelijke bèta-disciplines (STEAM is een acroniem voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics). Leerlingen onderzoeken lastige vraagstukken, ontwerpen mogelijke oplossingen en testen of deze oplossingen een antwoord zijn op het vraagstuk.

Een op een laptops

Wij willen onze leerlingen zo goed mogelijk onderwijs aanbieden waarbij zij gebruik kunnen maken van moderne digitale middelen. Zo zijn zij goed voorbereid op de toekomst. Daarom starten alle brugklasleerlingen en docenten vanaf volgend schooljaar met een Windows 10 laptop. Door het gebruik van de laptops kunnen wij ons onderwijs verrijken. Leerlingen kunnen zelfstandiger werken en de school heeft meer mogelijkheden om modern lesmateriaal aan te bieden.

De school biedt ouders de mogelijkheid om een laptop via The Rent Company te huren of te kopen. In deze video zie je wat de mogelijkheden zijn. Voor gezinnen die deze aanschaf niet kunnen bekostigen zoeken wij samen met de Stichting Leergeld naar een passende oplossing. 

iedere dag
jouw wereld groter

Advies

Iedereen met een mavo-, mavo/havo-, havo-, havo/vwo- of vwo-advies is welkom. 
Ben jij extra leergierig? Dan voel jij je helemaal thuis op ons gymnasium: dé opleiding voor leerlingen die op intellectueel gebied alles uit hun middelbare schooltijd willen halen.

Heb je een havo-, havo/vwo- of vwo-advies? Dan is er in de eerste aanmeldronde gegarandeerd een plekje voor jou in de brugklas.

Beschikbare plaatsen 2023-2024

In het schooljaar 2023-2024 zijn 260 beschikbare plekken voor brugklassers. 

 • mavo (1m): 26 plaatsen beschikbaar (10.0% van totaal)
  Basisschooladvies: VMBO TL
 • mavo/havo (1hm): 58 plaatsen beschikbaar (22.3% van totaal)
  Basisschooladvies: VMBO TL t/m HAVO
 • havo (1h): 58 plaatsen beschikbaar (22.3% van totaal)
  Basisschooladvies: HAVO
 • havo/vwo (1ah): 59 plaatsen beschikbaar (22.7% van totaal)
  Basisschooladvies: HAVO t/m VWO
 • vwo (atheneum en gymnasium; 1ga): 59 plaatsen beschikbaar (22.7% van totaal)
  Basisschooladvies: VWO

Heb je een havo-, havo/vwo- of vwo-advies? Dan is er in de eerste aanmeldronde gegarandeerd een plekje voor jou in de brugklas.

​Voorrangsregels

 1. Wij verlenen voorrang aan leerlingen met een (half-, stief-) broer of (half-, stief-) zus op de school van aanmelding.
 2. Wij verlenen voorrang aan kinderen van personeelsleden werkzaam op de school van aanmelding.

 

Toelatingscriteria voor brugklas 2023-2024