Keanu Streefland barst van het talent.

Keanu wordt door de Nederlandse zwembond (KNZB) als één van de grootste zwemtalenten van ons land gezien.

Keanu Streefland, 16 jaar
Klas: 5 vwo
Passie: zwemmen
Doel: deelnemen aan de Olympische Spelen
Uitblinker: dertienvoudig Nederlands kampioen op de 50, 100 en 200 m rugslag

Wanneer werd zwemmen jouw passie?

Ik begon als kind met leszwemmen in Voorburg bij HZZian. Bij het baantjes zwemmen lag ik vaak voorop. In die tijd leek wedstrijdzwemmen niets voor mij en bleef ik een aantal jaren voetballen bij DHC in Delft. In 2012 zag ik op de televisie de Olympisch Spelen in Londen en vertelde mijn ouders dat ik graag naar de Olympische Spelen wilde gaan, niet als voetballer maar als zwemmer. In hetzelfde jaar werd in oktober het Hofbad geopend en begon ik als negenjarige bij de vereniging The Hague Swimming. Inmiddels train ik bij het OpleidingsCentrum (OC) van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) in het Hofbad.

De keuze voor zwemmen was dus best lastig?

Ja, voetballen deed ik vanaf mijn vijfde en ik kon aardig een balletje trappen op hoog niveau. Iets dat ik ook heel leuk vond om te doen. Vanaf mijn negende heb ik deze twee sporten een aantal jaren kunnen combineren, totdat ik met zestien uur in de week zwemtraining dit niet meer kon doen. Ik vond het lastig om een keuze te maken omdat mijn hart zowel bij het voetbal als zwemmen lag. Maar de kans om naar de Olympische Spelen te gaan met zwemmen is groter dan met voetbal. Ik heb dus voor zwemmen gekozen.

Hoe ziet je training er nu uit?

Ik train meestal twee keer per dag, twintig uur in de week; zwemtraining en krachttraining in samenwerking met B&B Healthcare. Voordat ik bij de KNZB trainde, lag ik om 5.30 uur in het water. Na school duik ik weer het water in en ben ‘s avonds om halfacht thuis. Dan snel eten, huiswerk maken en even ontspannen. Alleen op zaterdagavond en zondag train ik niet maar dan zijn er meestal wedstrijden. Wedstrijdzwemmen vind ik inmiddels het allerleukste om te doen.

De buitenlandse toernooien met het zwemteam zijn leuk en gezellig en daar hoort hard trainen natuurlijk ook bij en dat is niet altijd even leuk. Ik heb regelmatig wedstrijden waarvan de Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen (NJJK), Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) en in het buitenland onder andere in Noorwegen, België en Duitsland. Op het moment probeer ik mij te kwalificeren voor het Europese Jeugd Kampioenschap in Arberdeen (Schotland).

Welke slag ben jij het beste in?|

Rugslag is mijn beste slag. Op de 50, 100 en 200 meter ben ik dertien keer Nederlands kampioen. Vorige zomer heb ik een nieuw Nederlands juniorenrecord (15 jaar) op de 50 meter rugslag gehaald.

Hoe combineer je topsport met school?

Omdat het zwemmen op topniveau veel tijd en inzet vraagt, heb ik afspraken met school gemaakt. Leren en huiswerk maken is lastig te combineren met topsport. Wanneer leraren één dag van tevoren huiswerk opgeven, kom ik weleens in tijdnood. Belangrijk is dat de drie pijlers school, zwemmen en het sociale leven in evenwicht zijn. Alleen dan kan je een goede topsporter worden.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Mijn droom is om Olympisch kampioen te worden op de 100 meter rugslag. Iedere zwemmer wil Olympisch Kampioen worden. Mijn vaste coach Sven Jaeger begeleidt mij hierbij. Maar ik kijk ook elk jaar opnieuw of ik door wil gaan. In ieder geval tot mijn 18de.